criptare date 001

WhatsApp, criptarea datelor …

O intrebare pentru cei ce s-au nascut mai devreme: Va mai aduceti aminte de  misive scrise de mana sau de telefoanele fixe cuplate cate doua pe aceeasi linie? Este mult de atunci si, totusi, nu chiar atat de mult pe cat ar putea crede generatia nascuta ceva mai aproape de anul in curs. Daca paseistii sunt tentati sa declame celebra replica “ce vremuri dom`le!”, cei ancorati in realitate isi dau seama de importanta comunicarii complete – vorbita, scrisa sau prin imagini – in timp real. Formele prin care se poate face astazi comunicarea sunt diverse si vin insotite de facilitati interesante si de multe ori chiar folositoare.

La fel este si Whatsapp, o aplicatie al carei principal innstrument, messenger-ul, inlesneste transmiterea de informatii de toate genurile intr-o modalitate sigura. Cu un numar de utilizatori cu multe zerouri in coada, aceasta aplicatie este una dintre cele mai folosite si indragite la nivel mondial. Prin intermediul ei se pot transmite mesaje text sau de voce, fotografii precum si documente in diferite formate.

Securitatea mesajelor

In mod normal, nimeni nu isi doreste sa ii fie citit sau ascultat, intr-un cuvant vazut, vreun mesaj de altcineva decat de persoana careia ii este transmis. In aceasta “era” a internetului nu de putine ori s-a in tamplat acest lucru. Tocmai de aceea, o astfel de teama generata de nesiguranta a fost folosita de anumite persoane sau entitati guvernamentale sau particulare in propriul interes. Situatia ingrata in care s-a  aflat un important nume din lumea IT a creat mediul propice pentru anuntul ce avea sa redefineasca securitatea aplicatiilor de mesagerie prin care se traficheaza un numar impresionant de mesaje. Whatsapp nu este singura companie care a facut pasi semnificativi in aceasta directie insa este prima care a neutralizat in totalitate aceasta teama. Si cum pentru o treaba de calitate este nevoie de un specialist, Open Whisper Systems este firma aleasa pentru un astfel de demers. Probitatea acesteia a fost facuta de succesele obtinute la aplicatii precum Silent Text sau Telegram ale caror algoritmi de criptare au reprezentat o borna greu de atins de multi competitori.

criptare date

Whatsapp si criptarea datelor

Criptarea datelor este o modalitate larg folosita pe mai toate sistemele. Printr-un algoritm specific, un document de exemplu, poate fi vazut doar de persoana care l-a creat sau doar de cea care are permisiunea (codul de acces) de a-l studia. Implementarea unui sistem se securitate la o astfel de aplicatie precum Whatsapp-ul nu este tocmai usor datorita unor factori multipli care implica mai multe dimensiuni. Din fericire, procesul a cuprins in totalitate functiile intalnite in aplicatie si este valid pentru mai toate sistemele de operare indiferent de suportul hardware care le gazduieste. Vorbim aici de Android, Windows sau Mac, de smartphone-uri, tablete sau PC-uri.

Sistemul de criptare este “end to end”. Altfel spus, mesajul ce se vrea a fi transmis nu poate si receptionat intr-o modalitate inteligibila decat de persoana careia ii este adresat, un eventual tert fiind exclus in totalitate. De aceasta impunere “beneficiaza” chiar si inginerii sau programatorii aplicatiei. Se subintelege ca hackerii, alte persoane rau intentionate sau animate de alte interese sunt exclusi de la bun inceput din aceasta ecuatie.

Plusuri si minusuri

De departe, cel mai important plus pe care criptarea totala l-a adus Whatsapp-ului este sentimentul de siguranta ce este trait de utilizatorii care si-au dorit o protejare suplimentara a informatiilor pe care le vehiculeaza. Un alt plus major este versatilitatea acestor noi implementari, “end to end” fiind activ pe toate sistemle de operare.

Minusul, singular de altfel, este dat de secretomania care inconjoara codul sursa al acestei dezvoltari de securitate. Insa probabilitatea ca acesta in intregime sau frame-uri reprezentative sa cada in mainile unui anumit fel de personaje face ca imaginea lui sa ramana secreta.

 Implementarea cu succes a unui asemenea proces complex s-a derulat fara incidente, pentru majoritatea utilizatorilor aceasta schimbare nefiind vizibila. Este de ajuns instalarea ultimei versiuni a apicatiei Whatsapp pentru ca noul sistem de ciptare sa isi intre in rol.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>