browser vivaldi

Vivaldi – un nou browser

“Navigarea pe net” este o expresie atat de des folosita incat semnificatia ei este uitata cu atat mai repede cu cat numarul cautarilor este mai mare. Fuga nesfarsita dupa informatii ne-a schimbat intr-o masura semnificativa perceptia asupra unor lucruri banale in context dar importante in esenta lor. Diversitatea si liberul acces la informatie este definitorie pentru teritoriul atat de cunoscut care pastreaza insa de fiecare data cate o mica necunoscuta, fascinanta lume www. In aceste conditii aparitia unui nou browser, cu caracteristici care il individualizeaza si cu asemanari imposibil de evitat, este salutara. Vorbim despre browser-ul Vivaldi.

Primul contact

Trebuie mentionat de la bun inceput ca Vivaldi este un browser in totalitate gratuit oferit de o “ramura” formata din ingineri si designeri care s-a desprins din proiectul Opera. In urma unei cautari simple pe orice browser prima pagina care apare este raspunsul cautat. Odata accesata, ecranul monitorului afiseaza o grafica care prin liniile sale simple surprinde intr-o oarecare masura. Esti intampinat de la bun inceput, fara nici o setare prealabila, de texte in limba romana. Acceptul pentru instalare este preluat practic in acceasi secunda care da startul intregului proces al instalarii, acesta durand aproximativ un minut. In functie de configuratia hardware a device-ului pe care este instalat browser-ul, timpul necesar instalarii va fi usor diferit. Gata! Browser-ul Vivaldi este perfect functional. Este compatibil cu toate sistemele de operare importante: Windows, Linux si Mac OS. In paranteza fie spus, racheta ce traverseaza ecranul de jos in sus in partea stanga poate fi inteleasa ca stilizare a conceptului de viteza ce se vrea a fi imprimat ideii de … Vivaldi.

vivaldi browser

Caracteristici

Aflandu-se abia la inceput,  versiunea 1.0, design-ul paginii mai trebuie lucrat, colturile merita un look modern, unghiurile drepte care sunt majoritare imprima un aspect vintage deloc prietenos.

In partea stanga a ecranului de start se afla o bara subtire pe care sunt prezente cateva pictograme importante pentru derularea facila a cautarilor. Acestea sunt: Marcaje, Descarcari, Note, plus si, in partea de jos a barei binecunoscuta pictograma pentru Setari. Cum se poate deduce si din numele lor, acestea ascund setari care au menirea de a duce interactiunea om – internet la un nivel superior. Dintre acestea, Note-le par a fi un real castig, in cadrul lor putand fi scrise pareri, obiectii sau idei personale pe marginea unei pagini web. Tot aici pot fi asezate capturi ale diferitor pagini, pot fi stocate fisiere ce urmeaza a fi atasate sau se pot adauga URL-uri ce vor fi accesate ceva mai tarziu. Daca incepe sa fie perceputa drept deranjanta, cu un banal click in coltul din stanga jos bara poate fi ascunsa si facuta sa apara doar la “cerere” printr-un al doilea click.

O alta caracteristica destinata cresterii sau mentinerii la un nivel ridicat a productivitatii este posibilitatea de a crea propria organizare a paginilor. Pentru a nu “alerga” printre filele deschise in numar mare necesare finalizarii unui proiect, de exemplu, optiunea de a le grupa pe toate pe o singura pagina si de a le rasfoi cu un minim de miscari este binevenita. Un mic plus: nu exista pericolul ca una sau mai multe foi sa se desprinda din agrafa si sa se imprastie pe jos!

Numarul caracteristicilor intalnite pe Vivaldi care promit si nu numai este mult mai mare. Ele astepta sa fie cunoscute.

Consumul de resurse

Daca in cazul unui sistem desktop consumul de energie nu este tocmai cel mai important aspect ce trebuie urmarit, dispozitive precum laptopurile sau notebook-uirile ale caror performante sunt restrictionate de fiabilitatea acumulatorilor acorda atentie sporita acestui detaliu. Ca orice alta aplicatie, browser-ul Vivaldi are un anumit consum de energie. In urma realizarii unor teste specifice, consumul de resurse este asemanator cu al celorlalte browsere concurente. Viteza de lucru este si ea comparabila cu a celorlalte motoare de cautare.

 Vivaldi este un browser nou ce are in spate o echipa experimentata care a promis performanta inainte de orice altceva. Entuziasmul primei versiuni trebuie pastrat, dezvoltarea proiectului fiind ea insasi o sursa de entuziasm.

Pentru instalerea de soft-uri apelati cu incredere la specialistii Bit Consultting

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>