windows10

Tot ce trebuie sa stii despre Windows 10

* lansata oficial de foarte puţin timp, ultima versiune a celui mai cunoscut sistem de operare din lume vine cu o noua infatisare, noi aplicatii disponibile, dar si cu unele cerinte in marterie de dotari hardware
Despre Windows 10 s-au scris tomuri intregi de texte pe bloguri si pe siteurile de specialitate, mai ales dupa festa jucata utilizatorilor la asteptata lansare a Windows 9. Prin urmare, dupa atatea asteptari si amanari succesive ale noii versiuni, putem spune ca Windows 10 este piatra de capatai a companiei in lupta pentru acapararea sistemelor de comunicatii de tip touch-screen.

Chiar daca Windows 8.1 a imbunatatit intrucatva lucrurile, putem spune ca Microsoft s-au complacut putin in abordarea cu Windows 8, orbita probabil de succesul inregistrat cu Windows 7. Din pacate, Windows 8 a fost considerat de multi o pacaleala, atat pentru consumatori, cat si pentru gigantul de peste ocean. Abordarea Microsoft din 2015 este diferita insa de cea din 2012, poate si din cauza ca board-ul companiei s-a schimbat intre timp. Probabil ca americanii s-au trezit la realitate, intr-o era in care, totusi, utilizatorii de computere au acum si puterea, si posibilitatea de a alege intre sistemele de operare, daca ar fi sa mentionam aici OS X, Linux, iOS sau Androidul celor de la Google. Si, dupa cum probabil ati aflat, aplicatii de pe alte platforme pot fi portate si instalate acum fara probleme, inclusiv pe dispozitivele care ruleaza sub Windows. Acest lucru a produs o schimbare de optica a celor de la Microsoft, care chiar au ajuns sa creada astazi ca viitorul Windows il reprezinta crearea unei platforme pentru toti utilizatorii. La fel ca si in cazul Android, puterea Windows consta in miile de companii care lucreaza pentru acest sistem sau care ii folosesc mai apoi produsele.

Din acest motiv, Windows 10 nu mai poate fi considerat doar un sistem de operare pentru calculatoarele pe 32 sau 64 de biti, acesta ruland acum si pe platformele concepute pentru tablete sau smartphone-uri. De asemenea, aplicatiile Universal nu vor rula doar pe calculatoare personale, ci si pe telefoanele Windows 10 sau console Xbox. Mai trebuie spus ca, asemenea, versiunilor XP, Vista, 7 si 8, si Windows 10 face parte din marea familie Windows NT.
De la constructie la realitate
Este cunoscut deja faptul ca, de la lansarea zvonurilor privind lansarea Windows 10, compania a lansat programul Insider, pentru a da posibilitatea fanilor sai sa experimenteze diferitele faze ale dezvoltarii. Chiar si dupa lansare insa, Windows Insider va continua, iar utilizatorii inscrisi vor fi primii care vor beneficia de update-urile Microsoft pentru Windows 10.
La acest moment, este oficial deja ca Windows 10 va fi oferit ca upgrade in mod gratuit timp de un an pentru utilizatorii inregistrati Windows 7, Windows 8.1 sau Windows Phone 8.1. Prin urmare, daca aveti deja instalat un Windows 8.1 pe calculator ori computer, nu ar trebui sa fie nici o problema in instalarea Windows 10. Daca aveti insa Windows 7 sau XP, ar trebui sa va asigurati ca indepliniti si cerintele tehnice pentru a beneficia de acest lucru. Acestea impun un processor de minimum 1 GHz sau mai rapid, 1 GB RAM (32 de biti) sau 2 GB (64 biti) si un spatiu liber pe hard-disk de cel putin 16 GB, pentru instalare. Chiar daca upgradarea gratuita a Windows 10 este valabila doar pentru un an, Microsoft sustine ca intretinerea si produsele adiacente pentru Windows 10 vor continua si dupa aceasta perioada, pe timp nelimitat, cel putin pe perioada de functionare a dispozitivului pe care este instalat. Oricum, in momentul upgradarii, veti fi chestionat cu privire la posibilitatile tehnice, fiind indrumat spre versiunea compatibila cea mai apropiata.

windows10 lansat-2015
Aveti o versiune pirat? Nicio problema!
In cazul in care aveti o versiune Windows ce poate fi upgradata, s-ar putea sa fi vazut deja o iconita care va apare pe ecran si va indruma spre Windows Update. Un simplu click pe aceasta va deschide o fereastra care va va permite sa descarcati versiunea gratuita pentru upgrade. Veti primi, de asemenea, o notificare atunci cand sistemul de operare este gata de instalare.
Chiar si in cazul in care detineti o copie piratata de Windows, veti avea posibilitatea de a o transforma intr-una autentica, alegand noua versiune de la magazinul virtual Windows Store. Daca, din nefericire, detineti un dispozitiv cu Windows RT, atunci nu veti putea face acest upgrade. In orice caz, ar trebui sa fiti foarte atenti atunci cand aplicati pentru instalarea versiunii corecte, alegand din lista de preturi afisata pentru Windows 10.
Prin urmare, o socoteala simpla arata ca, daca data lansarii Windows 10 a fost 29 iulie 2015, sistemul va fi disponibil gratuit pentru upgrade in nu mai putin de 190 de state si 111 limbi, pana in iulie 2016.
Mai multe versiuni decat batranul Windows 8
Windows 10 este disponibil in mai multe versiuni. Acestea sunt IoT (Internet of Things, pentru dispozitive precum Raspberry Pi, Intel Galileo sau Imagination’s Creator Ci20), Mobile, Home, Enterprise si Professional. De asemenea, exista si o versiune noua, Mobile Enterprise, precum si una dedicata Educatiei. Windows 10 Mobile si Mobile Enterprise sunt adaptate in mod special pentru dispozitivele cu ecrane mai mici de 8 inch, precum tabletele. Windows 10 Mobile, spre exemplu, este o incantare la manevrare, beneficiind de browserul Microsoft Edge. In schimb, Mobile Enterprise este conceput in special pentru administratorii IT.
Windows 10 Home sau Pro?
Daca Windows 10 Home, dupa cum ii spune si numele, este destinat utilizatorilor obisnuiti, pentru calculatorul de acasa, versiunile Pro si Enterprise vin cu o serie de imbunatatiri la nivel de securitate si management. Windows 10 Education este conceput universitatilor si organizatiilor cu activitati similare. Este oarecum similar cu Windows 10 Enterprise, dar poate fi instalat, de asemenea, si ca un upgrade la Windows 10 Home. Aceasta inseamna ca universitatile isi vor putea integra mai bine propriii studenti si calculatoarele pe care acestia le detin. Dupa cum vedem, sunt mai multe versiuni decat cele patru oferite la Windows 8. Indiferent de versiunea detinuta insa, Microsoft promite sa ofere suport pana in octombrie 2020 cu updateuri in materie de securitate pentru inca cinci ani, pana in octombrie 2025.
Schimbarea se vede de cum deschzi computerul
Vestea buna pentru cei care s-au plictisit de vechiul Windows 8 este ca noul Windows 10 se afla la mare distanta de acesta si de versiunile precedente, in materie de design al interfetei. Veti observa acest lucru inca de la accesarea meniului ”Start”, care este schimbat in mod fundamental. Tote functiunile sunt accesibile din taskbar, care este perfect functionala, toate icoanele miscandu-se instant. Toate functiile de baza sunt continute in panoul de notificari, denumit generic Action Center. Acesta este nu doar folositor, ci si extrem de puternic. De asemenea, o serie de setari individuale (Quick Actions) sunt asezate la baza acestui centru de comanda. Multe dintre acestea sunt deja familiare pentru sistemele de operare Android sau iOS, printre acestea mentionand doar Bluetooth, Wi-Fi sau Location. Oricum, este grozav sa le ai si pe dispozitive Windows. De asemenea, puteti folosi aceste setari si ca o alternativa la sectiunea speciala din meniul Start, dupa cum puteti schimba foarte usor dispozitivul in modul tableta. Iata, asadar, doar cateva dintre noutatile oferite de noul Windows. Prin urmare, nu ne ramane decat sa ne bucuram de acest ultim produs Microsoft si sa ne convingem daca acesta va face sau nu revolutie in lumea IT.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>