instalare antivirus

Securitatea smartphone-urilor

Numarul smartphone-urilor active, la nivel global, este urias, iar tendintele de crestere sunt in continuare pozitive. Si este si normal sa fie asa din moment ce astfel de device-uri sunt din ce in ce mai performante si din ce in ce mai accesibile ca pret. Datorita usurintei cu care poate fi depozitat temporar intr-unul din buzunarele imbracamintei sau al rucsacului, largeste considerabil plaja de aplicatii ce pot rula pe el. Diverse conturi – email-uri particulare sau de serviciu, bancare sau de la diverse jocuri – vor rula in continuare fara nici un fel de grija din partea detinatorilor, securitatea acestor dispozitive fiind de cele mai multe ori ignorata chiar si dupa ce device-ul a cazut prada persoanelor rau intentionate.

Atacuri

In urma unor campanii de constientizare a riscurilor, computerele personale sunt astazi, in mare parte, protejate impotriva unor atacuri informationale. Sistemele de securitate isi fac pe deplin simtita prezenta precum si modalitatile individuale de aparare, concretizate prin deschiderea unor pagini web a caror curatenie este certificata, sunt cele mai la indemana solutii de pevenire a intrarilor neautorizate in propriile sisteme de calcul. Asemanator stau lucrurile si in cazul laptopurilor sau notebook-urilor, sisteme informatice pe care este urmarita indeosebi productivitatea dar pe care ruleaza si alte task-uri de regula sigure.

instalare antivirus 001

Interesul anumitor entitati in general rau intentionate s-a indreptat de ceva timp asupra terminalelor usor portabile, tablete si smartphone-uri. Pentru multi dintre utilizatorii obisnuiti, conexiunea la internet mereu activa sau macar in cea mai mare parte a timpului a devenit un fapt banal in lipsa caruia manifestarile emotionale constituie o tema ce va fi curand dezvoltata si aici. Revenind la securitate, o astfel de deschidere, practic permanenta, este de fapt o invitatie pentru musafirii nepoftiti.

Tipuri de atacuri

Atacurile asupra unor dispozitive mobile precum smartphone-urile sunt in forme multiple dar cel putin la fel de virulente precum cele pe terminale mai solide. La fel de insidioase, acestea vin aduse de multe ori de banale email-uri sau SMS-uri precum si de pagini web care pana mai ieri pareau a fi sigure. Paginile vizate sunt paginile cu un continut relevant penru atacatori cel mai des accesate. Este vorba despre site-ul magazinului de unde se fac cele mai multe cumparaturi sau paginile web ale diverselor institutii unde se fac plati pentru serviciile contractate. Dintre toate acestea nu puteau lipsi paginile web detinute de institutiile bancare.

Virusii de tip troian, familii de tip malware sau temutele ransomware sunt doar cateva exemple dintre multele care nu au nevoie decat de un moment de “slabiciune” pentru a lansa un atac letal. Invitatia primita printr-un email de revizuire a datelor bancare, cererea “expresa” venita printr-un SMS din partea unui magazin de confirmare a unor date personale sunt cele mai banale actiuni de incercare a vigilentei. S-a ajuns atat de departe in acest domeniu incat pot fi lansate duplicate aproape perfecte a anumitor pagini web, dubluri care sunt controlate de acele persoane purtatoare de simbolice palarii inchise la culoare. Dintr-o data internetul apare intr-o lumina complet nefavorabila insa nu este chiar asa.

Modalitati de contracarare

Conform unor studii realizate de catre companii de specialitate, Romania s-a aflat in 2015 in top 10 al celor mai expuse destinatii ale unor astfel de atacuri. Chiar daca s-a situat pe locul noua, o astfel de nominalizare nu este deloc un lucru imbucurator. “Ce-i de facut?” este prima intrebare, iar raspunsul nu este unul greu de dat.

In primul rand, instalarea unei solutii de securitate IT pe telefonul mobil dar si pe tableta este un prim pas. Faptul ca dispozitivul va rula cu o anumita latenta dupa instalarea soft-ului de protectie va fi un inconvenient derizoriu comparativ cu amenintarea ce planeaza asupra integritatii identitatii personale. O a doua masura de prevenire consta in atentia marita la email-urile si SMS-urile primite. Atentia trebuie indreptata si asupra paginilor web accesate.

 Securitatea sistemelor informatice mobile adresate utilizatorilor obisnuiti este un subiect care suscita interesul multor entitati, unele protective in timp ce altele sunt animate de intentii mai putin placute. Ca prima linie de aparare, educatia este una dintre cele mai bune solutii si, de cele mai multe ori, este gratuita.

Bit Consulting va ofera solutii de protejare a laptopului,tabletei sau a smartphonului.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>