Intel

Procesoare Intel Core M

Prezentarea celui mai nou procesor din generatia Broadwell de la Intel, Core M, a avut loc la IFA Berlin, in septembrie. Pentru multi acest fapt a trecut aproape neobservat. Un procesor, oricat ar fi el de mic si de puternic, nu va fi nicicand la fel de interesant ca device-ul pe care il deserveste, fie el laptop, tableta sau alt produs asemanator. Insa glamour-ul prezentarii acestor dispozitive ascunde mult si multe. Promisiunea producatorilor ca M-ul va intra in dotarea gadget-urilor mai multor parteneri inca din toamna – iarna aceasta ne-au determinat sa intarziem putin prezentarea produsului pastrand totusi informatia intr-unstand-by cald.

Tehnica si tehnologie

Generatia Haswell a fost si inca mai este un succes de piata. Varfurile atinse se credea, pe buna dreptate, ca vor fi cu greu ajunse. Insa tot Intel a ridicat stacheta cu aceasta noua generatie, Broadwell Y, ale carei caracteristici sunt impresionante.

Noua arhitectura pe 14 nm, nu numai ca ajuta la crearea celui mai subtire procesor de acest gen din istoria Intel, implicit vor apare smartphone-uri si tablete cu un profil foarte suplu, ci va permite functionarea optima in lipsa unei surse clasice de ventilatie. Aceasta noua etapa in dezvoltarea mediilor inteligente de procesare a informatiilor va deschide noi orizonturi in cercetare si in practica, generand asteptari din ce in ce mai mari. In primul rand, tehnologia pe 14 nm, comparativ cu cea pe 22 nm, va reduce dimensiunile procesoarelor cu 25 de procente.

Intel

Tot la capitolul performante mari la nivel nanometric amintim faptul ca in anumite configuratii, datorita procesorului Core M se va putea obtine o autonomie cu pana la 50 % mai mare comparativ cu autonomia oferita de generatia anterioara. Tot prin comparatie cu aceasta a patra generatie de procesoare de la Intel, producatorul afirma ca si performanta grafica va fi mai mare, cu aproximativ 40 de procente. Mai mult chiar, imbunatatirilor care au fost aduse aspectului grafic li se adauga si suportul nativ pentru display-urile UHD. Cum poate fi interpretata aceasta informatie? Ca intr-un viitor foarte apropiat vom avea ecrane cu format 4K pe tablete precum si pe alte terminale asemanatoare. In alta ordine de idei, procesoarele Intel din clasa Broadwell Y sunt pregatite sa corespunda celor mai mari exigente ale noilor dispozitive pe care le va echipa. Una dintre aceste exigente este consumul de resurse de care depinde autonomia unui device mobil. Altfel spus, consumul de energie scade si el destul de mult. Valori precum cele de 3- pana la 5 W le vor face cu adevarat competitive, procesoarele Core M se vor situa in centrul configuratiilor terminalelor premium.

Procesoarele din clasa Broadwell vor putea fi gasite in mai multe variante. Core M 5Y10 si 5Y10a vor avea o frecventa de pana la 2 GHz, in timp ce varful de gama Core M 5Y70 va fi disponibil cu o fracventa de 2,6 GHz. Acesta din urma va dispune de tehnologia Intel vPro ale carui caracteristici privind securitatea includ, printre altele, protejarea datelor sau accesul la retea. Cea mai noua clasa de procesoare de la Intel mai are si alte atuuri: prezenta tehnologiei Intel Wireless Display 5.0, gemeratia a doua a Intel 802.11 ac sau suportul pentru receptia audio la cea mai inalta calitate.

Gadget-uri cu procesor Core M

Oricare va fi brand-ul sau brand-urile care vor produce astfel de device-uri, un lucru este cert. Si datorita proprietatilor si calitatilor procesoarelor Core M, acestea vor fi mai subtiri. Pe lista scurta a producatorilor care colaboreaza constant cu Intel se afla deja laptopuri slim, tablete dar si sisteme duale sau 2 in 1 (tableta cu tastatura de laptop). Acestia dau ca referinta o grosime a dispozitivelor mai mica de 9 mm.

Produse mai elegante si mai performante. La aceste doua calitati se rezuma asteptarile tuturor utilizatorilor, pastrand nuantele de conformitate, din mediul de business sau cel de acasa. Aceste doua calitati implica atat o portabilitate facila dar si o productivitate sporita.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>