Asus STRIX GTX 960

In cautarea placii video supreme

* lansarea Asus STRIX GTX 960 OC Edition duce la extrem notiunea de overclocking a chipset-urilor video * iar aceste dispozitive indragite de gameri nu ar insemna nimic fara un sistem de racire performant

Asus STRIX GTX 960 este, intr-adevar, o placa grafica silentioasa si incredibil de bine… racita. Iar daca vom compara preturile pentru acest produs cu ale altor dispozitive de gen, atunci putem spune ca aceasta placa merita toata atentia consumatorilor. Iar cum inca nu exista inca suficiente referinte pentru a face comparatii cu noua GTX 960, ramane la latitudinea producatorilor cat de departe vor merge cu propriile lor produse. Deja, divizia Nvidia si-a pus resursele la lucru penru a scoate tot ce este mai bun din aceasta noua serie de dispozitive. Se poate spune chiar ca, din acest motiv, aparitia GTX 960 a dus deja la o suprasaturare a pietei de placi video over-clockate, fiind prima care au deschis aceasta poarta. Dar este acesta, intr-adevar, principalul atuu al placii Nvidia sau nu?

In bunul sau obicei, Asus a realizat propria versiune a GTX 960 sub brandul care a devenit deja STRIX, completat cu impresionantul cooler DirectCU II. Cu o viteza de procesare de baza de 1.126MHz, GTX 960 este deschis inca o data la overclocking, la frecvente de 1.291MHz. Pe parcursul testelor insa, specialistii au vazut insa altceva, iar modelele pe care s-au experimentat jocuri dificile au rulat fara probleme pe frecvente de  1.354MHz. Acest lucru arata cat de mult putem recurge la overclocking pe GTX 960.

Desi alte modele, precum EVGA GTX 960 SuperSC, poate fi overclockat chiar mai mult de atat, cu un numar de cadre pe secunda apropiat, asta nu inseamna neaparat si un avantaj, atunci cand rulezi la astfel de viteze.

Asus STRIX GTX 960 001

Temperatura nu reprezinta o problema, mai ales cu formidabilul sistem de racire pe care Asus l-a impementat pe procesoarele sale. Coolerul DirectCU II de pe placa video STRIX mentine o temperature maxima de 58 de grade Celsius atunci cand rulam pe ultimul nivel de overclocking, ceea ce constituie o racire mai buna decat cea oferita de coolerul ACX 2.0+ de pe versiunea EVGA SuperSC.

Nici zgomotul produs de ventilatoarele sale nu constituie un impediment major. Mai ales ca ventilatoarele incep sa ruleze la capacitate maxima abia cand temperatura chip-ului atinge 55 de grade, pana la acest punct actionand sistemul de racire pasiva. Un motiv in plus pentru ca utilizatorii si fanii acestui produs sa stea linistiti si sa nu-si faca griji in privinta supraincalzirii sistemului. Prin urmare, utilizatorii nu au putut gasi vreo hiba placii in discutie, mai ales sistemului sau de racire, numai ca nu intotdeauna niste MHz in plus se traduc automat si printr-un numar proportional de cadre pe secunda.

Va veti intreba, poate, de ce Nvidia nu a a recurs oare la valori mai mari de overclocking?

Unii ar spune ca in primul rand din motive de marketing, prin care producatorul sa lase loc diviziilor sale de vanzari si partenerilor sai sa exploateze la maximum noile placi video. Pana la urma, nivelul de overclocking este cel care, la acest moment, face vanzari bune atat pentru Nvidia, cat si pentru ceilalti producatori de placi video.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>