digi mobil 002

Comunicatii 4G la RDS & RCS

A comunica este un verb de “actiune” a carei importanta s-a facut simtita din cele mai vechi timpuri, continua in prezent cu o forta extraordinara, pentru ca viitorului sa-i rezerve cele mai interesante oportunitati. Intr-o oarecare particularizare, piata locala a comunicatiilor mobile este intr-o efervescenta perpetua datorita competitiei generata de prezenta a numai putin de patru operatori de mare calibru dar si a unei industrii IT extrem de ofertante. Privita putin mai in profunzime, oferta bogata de care am amintit se concentreaza acum in jurul tehnologiei 4G, tehnologie care reprezinta maximul functional disponibil in prezent.

Frecvente

Unul din cei patru operatori este compania RDS & RCS, companie care opereaza pe piata folosind brand-ul Digi Mobile. Spre deosebire de competitori care folosesc frecvente de tipul FDD (Frequency-Division Duplexing) acesta ofera 4G pe frecventa de tip TDD (Time-Division Duplexing). Altfel spus, daca Digi Mobile foloseste banda 38 (2600 MHz), ceilalti sunt grupati in marea lor majoritate in jurul benzii 7 (800 MHz si 1800 MHz). Incidenta sub care este utilizata banda 7 in scop comercial in Europa este mai mare decat cea a benzii 38 care are o cautare echivalenta pe continentul asiatic.

digi-mobil-001

In ceea ce priveste viteza de transfer, serviciile inteligente de telefonie mobila ajunse la a patra generatie, de unde si acronimul 4G, ofera viteze combinate de 150 Mbps. Comparativ cu tehnologia 3G care oferea viteze de pana la 21,5 Mbps, saltul este semnificativ.

Ce este TDD si FDD?

In primul rand trebuie spus ca utilizatorul obisnuit sa porneasca “net-ul” pe telefonul portabil si acesta sa functioneze cursiv nu are nevoie de un bagaj suplimentar de date tehnice. Cei care sunt interesati sa afle unele generalitati legate de aceste tipuri de frecvente vor fi incantati de cele citite in continuarea acestei precizari.

Incepem seria explicativa de termeni cu LTE. Prezentata in mod succint, tehnologia LTE (Long Time Evolution) este o versiune imbunatatita a tegnologiei 4G cea care a dezvoltat cele mai mari viteze de download si de upload. Chiar daca protocoalele sunt mai evoluate, in mod oficial LTE nu este considerata o continuare a 4G in sensul unui eventual 4G+ ci este vazuta mai degraba ca o trecere fireasca de la nivelul celei de-a treia generatii a GSM-ului la cea de-a patra.

Revenind la prezentarea frecventelor, cea de tip FDD este des intalnita pe continentul european, fapt care a condus la producerea unor device-uri mobile adaptate pentru acest tip de frecventa. In principiu, in cadrul unei benzi se gasesc mai multe alte benzi mai inguste dar cu aceeasi valoare. Un utilizator foloseste pentru transmiterea unui mesaj, indiferent de natura lui, un anumit numar de benzi, iar pentru primirea raspunsului un alt numar de benzi. In felul acesta cele doua parti ale conversatiei nu vor interfera, pastrandu-si astfel integritatea dar si viteza de transfer.

Spre deosebire, TDD este un tip de frecventa care alterneaza transmiterea si receptionarea de date  folosind pentru acest lucru intreaga latime a benzii de lucru. In acest caz, variabila in ecuatie este timpul alocat transmiterii pachetelor de date.

Fiecare dintre cele doua tipuri de frecvente au avantaje dar si dezavantaje, specialistii in domeniu fiind scindati in doua tabere antagonice care se dueleaza pe taramul ideilor si al … frecventelor!

Oferta 4G a Digi Mobile

Datorita amploarei pe care o are tehnologia FDD la nivel european, numarul dispozitivelor mobile adaptate la tehnologia 4G in banda TDD este destul de redus. Cu toate acestea, oferta Digi Mobile este foarte variata pe acest segment. Fara a excela in nume mari ale telefoniei mobile, oferta pastreaza totusi un echilibru in ceea ce priveste acoperirea marii majoritati a aspectelor care conteaza in alegerea unui dispozitiv mobil. Producatori precum Samsung, LG sau HTC stau alaturi de Allview, Lenovo sau E-boda.

Pasul facut de RDS &RCS spre implementarea tehnologiei 4G este unul destul de mare in conditiile extrem de dure impuse de piata concurentiala creata impreuna cu ceilalti competitori. Desi impusa, alegerea unei astfel de frecvente a necesitat o atentie marita in alegerea producatorilor de telefoane mobile. Aceeasi atentie se recomanda si clientilor in studierea ofertei operatorului oradean.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>