date-in-cloud

Ce trebuie sa stim despre stocarea „in cloud”

* Dropbox, Pinterest sau SmugMug sunt doar cativa dintre cei mai populari furnizori ai serviciului de stocare „in cloud” * putini stiu insa cu adevarat ce presupune aceasta operatiune, cu riscurile si avantajele de rigoare

Stocarea „in cloud” inseamna posibilitatea de stoca date online, astfel in cat acestea sa fie accesibile mai multor resurse distribuite si conectate. Stocarea de date in cloud poate oferi beneficiile unei mai mari accesibilitati si fiabilitati, dar si o implementare rapida, protectie puternica in materie de backup, arhivare si recuperare in caz de dezastru si costuri globale mai mici de stocare, ca urmare a eliminarii nevoii de a cumpara, gestiona si mentine un hardware scump. Cu toate acestea, stocarea in cloud prezinta anumite neajunsuri legate de securitate si conformitate.

Tipuri de stocare in cloud

Stocarea de date in cloud personal – Cunoscuta si sub numele de stocare in cloud pe mobil, constituie de fapt un subset de stocare cloud publica, aplicabil la stocarea datelor unui individ si furnizeaza persoanei acces la date de oriunde. Acesta ofera, de asemenea, date de sincronizare si partajare de pe mai multe dispozitive. Apple iCloud este un exemplu de stocare de date in cloud personal. Stocarea de date in cloud publica – se aplica in cazul in care intreprinderea si prestatorul de servicii de stocare sunt separate si nu exista resurse stocate in centrul de date, furnizorul reusind stocarea de date in cloud pe deplin.

Stocare in sistem privat si hibrid

Stocarea in regim privat este folosit in cazul in care compania si furnizorul de stocare in cloud sunt integrate in acelasi centru de date. In cadrul acestuia, furnizorul serviciului de stocare utilizeaza infrastructura companiei. Acest lucru poate elimina eventuale temeri legate securitate si performanta in accesarea de date. Stocarea in regim hibrid este o combinatie intre stocarea incloud publica si privata, in sensul in care unele date importante se află pe contul privat al intreprinderii, iar altele sunt stocate si accesibile de pe infrastructura unui furnizor de stocare cloud public.

Avantaje si dezavantaje

Exista multe beneficii privind utilizarea de stocarii cloud, cel mai notabil fiind accesibilitatea fisierelor. Fisierele stocate in cloud pot fi accesate in orice moment, din orice punct, atat timp cat aveti acces la Internet. Un alt avantaj este faptul ca stocarea cloud ofera organizatiilor cu off-site copii de siguranta ale datelor care reduc costurile asociate cu recuperarea in caz de dezastru.

Din pacate, cel mai mare dezavantaj pentru stocarea de date in cloud este limitarea utilizatorilor de latimea de banda. In cazul in care conexiunea la Internet este lenta sau instabila, este posibil sa intampinati probleme la accesarea sau partajarea fisierelor. Organizatiile care necesita o cantitate mare de stocare pot descoperi cum costurile au crescut semnificativ dupa primii cativa gigabytes de date stocate.
Cand ai pus datele in aceasta baza, acestea sunt predate practic unui furnizor care poate avea centre de date in multe locuri diferite, tari sau chiar continente. In timp ce marele avantaj al stocarii de date in cloud este ca le puteti accesa de oriunde, dezavantajul este ca nu stiti niciodata exact unde sunt depozitate datele dumneavoastra. Iar aceasta este o veste proasta pentru oamenii de stiinta care lucreaza cu date sensibile, cum ar fi dosarele medicale sau guverne, care doresc sa stocheze date de importanta nationala. In cazul in care datele sunt mutate intr-o alta tara, un intreg set diferit de reguli juridice ar putea fi in vigoare, iar lucrurile se pot complica foarte repede.

Istoric

Se presupune ca un astfel de tip de stocare ar fi fost inventat de Joseph Carl Robnett Licklider inca din anii saizeci, pentru a conecta oameni si date de oriunde, in orice moment. Trezeci si patru de ani mai tarziu, AT&T a lansat PersonaLink Services, o platforma online de comunicare pentru persoane si afaceri, fiind primii care au reusit sa depoziteze date pe web. Amazon Web Services a introdus serviciul lor de stocare cloud in 2006, castigand recunoasterea pe scara larga si insusirea calitatii de furnizor de stocare pentru servicii populare precum SmugMug, Dropbox si Pinterest.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>