antivirus-smartphone1

Ar trebui sa folosim sau nu antivirus pe smartphone?

* cu toti stim ca ar trebui sa avem instalat un antivirus pe computer, insa, din pacate, chiar si in aceste cazuri, riscurile infectarii sunt inca prezente, in ciuda masurilor noastre de precautie

Potrivit statisticilor, peste o treime dintre computerele scanate in 2015 au fost afectate, intr-un anume fel, si peste 84 de milioane de agenti malware au fost detectati.

Dintre toate aceste infectii, nu toate au cazut sub actiunea virusilor. Majoritatea infectiilor au fost gasite sub forma de programe nocive instalate, cunoscute ca troieni. Pe de alta parte, un virus este ceva care are atasat un program special conceput pentru a distruge datele si, in final, chiar anumite componente ale unui computer.

Alti produsi malware includ asa-numitii viermi, programele nedorite si potential nocive, acestea din urma instalandu-se automat, atunci cand accesati sau instalati un program de care chiar aveti nevoie. Acest lucru este mai mult enervant, decat periculos. Avand in vedere aceste aspecte, dar si faptul ca aparatele smartphone sunt, de fapt, niste mici computere de buzunar, supuse riscului de infectare, softul antivirus pare o solutie din ce in ce mai necesara, insa nu si esentiala, in acest caz. Prin urmare, ar trebui sa fim ingrijorati de virusii si alti produsi care ne-ar putea infecta telefonul mobil? Sau ele sunt construite suficient de solid, incat sa fie deja protejate?

antivirus smartphone

Toate datele, la dispozitia hackerilor

O prima impresie este ca riscul exista, insa el poate fi evitat. Specialistii sustin ca, in cele din urma, toate dispozitivele, cata vreme sunt conectate la internet sau se afla intr-o anume retea de comunicare, sunt supuse riscurilor. Practic, am devenit atat de dependenti de telefoanele noastre mobile, in toate aspectele, incat vietile noastre zilnice si informatiile pe care le impartasim in retea sunt tinte atractive pentru hackerii de toate felurile. Trebuie sa ne gandim numai la datele personale pe care le stocam in mod obisnuit pe telefonul nostru, pentru a ne da seama cat de valoroase si atragatoare ar putea deveni ele pentru cineva care vrea sa ne faca un rau: codul numeric personal, detalii ale conturilor si cardurilor bancare, pana la istoricul navigarilor pe internet, aplicatii multimedia sau insemnari de natura medicala. Iar acestea sunt doar datele de suprafata, dincolo de continutul mesajelor e-mail sau al conversatiilor de pe Facebook. Practic, in ziua de astazi, aparatele smartphone detin toate datele necesare astfel incat un hacker sa ne fure banii, identitatea si, in cele din urma, chiar viata.

Riscurile exista

Raspunsul ar putea veni, oarecum, tot de la sine: sa ne schimbam modul in care folosim telefonul, astfel incat pe acesta sa nu fie tinute chiar toate informatiile care ar putea ajunge pe mana hotilor. Prin urmare, desi companiile producatoare ar putea spune ca un antivirus pentru telefon este varianta cea mai buna, realitatea arata ca se poate si altfel, pentru ca amenintarile la adresa securitatii datelor noastre sa fie una minima.

Potrivit firmelor de securitate in domeniul informatic, cel putin la momentul actual, smartphone-urile nu sunt inca atat de vulnerabile la virusi precum sunt calculatoarele de tip desktop sau laptop, doar aproximativ 1 la suta dintre acestea fiind gasite infectate cu produsi de tip malware. Spre comparatie cu PC-urile, este un procentaj aproape insignifiant. In schimb, daca ne referim la vulnerabilitatea in fata atacurilor de tip phishing, dispozitivele mobile se comporta total diferit in fata acestora, decat un desktop, spre exemplu. Astfel, studiile arata ca este mai usor sa accesam un link nociv de pe mobil, in mod voit sau nu, decat de pe un calculator.

Pentru instalare de sisteme de operare si antivirus puteti apela cu incredere la specialistii Bit Consulting.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>